15 تیر 1404

  • 1404/04/10
  • - تعداد بازدید: 18
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان شهرستان بختگان

تغذیه مناسب، کلید رشد سالم کودک شماست، با روش‌های ساده و کاربردی برای مقوی و مغذی کردن غذای کودک آشنا شوید و گامی مهم در جهت سلامتی او بردارید.

مقوی و مغذی سازی غذای کودک

مغذی کردن غذا
اضافه کردن برخی مواد غذایی با هدف افزایش مقدارپروتئین، ویتامین ها (مانند A، C و ...) و املاح غذا (مانند کلسیم، آهن، روی و ...) را مغذی کردن غذا می گویند. 
  
مقوی کردن غذا
اضافه کردن برخی مواد غذایی با هدف افزایش مقدار انرژی غذا را مقوی کردن غذا می گویند.
مقوی و مغذی کردن غذا برای تمام کودکان بخصوص کودکان بیمار، دچار اختلال رشد، سوء تغذیه و یا نارس بودن زمان تولد توصیه می شود. از آنجایی که مغذی کردن غذا می تواند باعث افزایش حجم غذای کودک شود، لازم است حتما مغذی کردن به همراه مقوی سازی غذای کودک انجام شود.

راه کار هایی برای مغذی کردن غذا
پس از معرفی تمام گروه های غذایی می توان، پودر جوانه غلات و حبوبات به غذا هایی مثل سوپ و فرنی با شیر مادر اضافه نمود.
اضافه کردن گوشت یا مرغ به غذا
استفاده از انواع حبوبات پخته شده مثل عدس و ماش
اضافه کردن تخم مرغ آب پز به سوپ یا ماکارونی یا پلو پس از طبخ
استفاده از انواع سبزی های زرد و نارنجی مثل هویج، کدو حلوایی و انواع سبزی های برگ سبز مثل جعفری و شوید به غذا
از دادن سوپ های رقیق یا بدون محتویات سوپ به کودک خودداری شود.
به انواع سبزی های پخته، سوپ یا آش کمی پنیر پاستوریزه اضافه شود.
در کودکان بالای یک سال کمی شیر پاستوریزه گاو به سوپ اضافه شود.
عصاره استخوان قلم گوسفند یا گاو به غذای کودک اضافه شود.
کمی ماست پاستوریزه به میوه ها اضافه شود.(ماست میوه ای)
انواع پودر مغز ها مانند گردو، بادام و پسته به میوه ها، حریره، فرنی و شیر برنج اضافه شود.
در تهیه ی غذای کودک از گوشت با استخوان مثل ران مرغ یا ماهیچه گوسفند استفاده شود تا پروتئین و املاح بیشتری به بدن کودک برسد.

برای تهیه جوانه ها:
غلات (مانند گندم) و حبوبات (مانند عدس یا ماش) را بعد از پاک کردن و شستن،‌ به مدت 24 ساعت در آب خیس کرده و سپس آب آن را خالی کرده و بصورت غیر فشرده در یک ظرف ریخته و روی ظرف را با پارچه بپوشانید. هر 8-7 ساعت یکبار محتویات ظرف را خیس کرده تا جوانه زدن شروع شود و بعد از گذشت حدود 2 روز می توان از جوانه ها برای تهیه سوپ استفاده کرد. جوانه ها را می توان حدود یک هفته در یخچال نگهداری کرد.

روش تهیه عصاره استخوان
می توان مستقیماً قلم استخوان را در سوپ یا آش یا کته (شله) کودک انداخته و یا عصاره آن را تهیه و بتدریج مورد استفاده قرار داد برای تهیه عصاره،‌ قلم گوساله ، بز یا گوسفند را به مدت 2 ساعت در آب جوشانده و عصاره بدست آمده را می توان برای 2 ماه در فریزر و یا برای 4 روز در یخچال نگهداری کرد.

روش تهیه آرد مخلوط غلات و حبوبات:
نسبت این مخلوط 2 به 1 است یعنی 4 قسم غلات (برنج یا گندم) بعلاوه 2 قسم حبوبات (لوبیا،‌ سویا یا نخود) است
1. غلات و حبوبات را تمیز کرده و بشویید.
2. حبوبات را در داخل ماهی تابه و روی شعله ملایم به مدت 30-15 دقیقه تفت دهید.
3. غلات را در داخل ماهی تابه و روی شعله ملایم به مدت کمتر از 10-5 دقیقه تفت دهید.
4. سپس حبوبات و غلات را بخوبی آسیاب کنید و سپس آنها را از الک بسیار ریز رد کنید.
5. آرد حاصل را می توان در ظرف در بسته و در محل خشک به مدت 4 ماه نگهداری کنید.
این آرد منبع بسیار خوبی از پروتئین و انرژی است و می توان در تهیه انواع سوپ ها و یا بصورت فرنی به کار برد.

روش های مقوی کردن غذا
غذاها با آب کم پخته شود و تکه های گوشت و حبوبات و سیب زمینی و سبزی ها بعد از پخته شدن له شود و به صورت پوره استفاده شود.
مقدار کمی کره، روغن زیتون یا روغن مایع به غذای کودک اضافه شود.
بر روی نان یا بیسکوییت کودک کمی کره یا روغن مالیده شود.
از انواع مغز ها به صورت پودر شده مثل بادام، گردو و پسته  در صورتی که آلرژی نداشته باشد در غذای کودک استفاده شود.
 
«محمد مهدی تقوی طلب»، کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 127277
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید