04 آذر 1403

  • 1399/04/23
  • - تعداد بازدید: 259
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

آشنایی با چاقی، اضافه وزن و راهکارهای پیشگیری از آن

.

چاقی به عنوان یکی از مشکلات عمده جوامع بشری، زمینه ساز بسیاری از اختلالات از جمله بیماری های قلبی عروقی، دیابت، فشارخون بالا، سرطان پستان، اختلالات لیپیدی، مشکلات تنفسی و افسردگی است.
 
 

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان بختگان، تعادل نداشتن بین مصرف و دریافت انرژی منجر به چاقی می شود؛ تحقیقات نشان می دهد که شیوع چاقی و اضافه وزن به صورت هشدار دهنده ای رو به افزایش است، این افزایش علاوه بر کشورهای در حال توسعه در کشورهای توسعه یافته نیز مشاهده می شود بنابراین باید برای پیشگیری و درمان آن اقدام شود، داروهای کاهش دهنده وزن که مورد تایید قرار گرفته اند، اثربخشی کم و عوارض نامطلوب قابل توجهی دارند، به همین دلیل تغییر سبک زندگی و اصلاح شیوه های غذایی توصیه می شود.

علت ها و عوامل موثر در بروز چاقی، پیچیده و شامل مجموعه ای از فاکتورهای ژنتیکی، رفتاری، محیطی، فیزیولوژیکی، اجتماعی، فرهنگی و تغذیه است که منجر به نداشتن تعادل انرژی و افزایش ذخیره چربی می شود؛ ذخیره سازی و استفاده از بافت چربی با شبکه پیچیده ای از سیگنال های عصبی کنترل می شود که جذب و استفاده از مواد غذایی را فعال می کند، با توجه به اهمیت چاقی در بروز بیماری های مختلف، متخصصان تلاش می کنند تا با کنترل معنادار چاقی، بیماری های مرتبط با آن را کاهش دهند.

تاکنون روش های مختلفی برای پیشگیری و درمان چاقی شامل کاهش انرژی دریافتی بدن، فعالیت بدنی، تغییر رفتاری، دارو درمانی، جراحی و مکمل های غذایی ارایه شده است؛ جراحی و درمان های دارویی به دلیل وجود عوارض نامطلوب توصیه نمی شوند، بنابراین بیشتر بر اصلاح برنامه غذایی، فعالیت بدنی و استفاده از مواد طبیعی توصیه می شود.

مطالعات نشان می دهد چاقی در افرادی که از رژیم غذایی غربی پیروی می کنند، بیشتر مشاهده می شود؛ همچنین در افرادی که مصرف بالای غذاهای پر چرب دارند، احتمال بیشتری برای ابتلا به چاقی دارند.

چاقی زیاد با افزایش هزینه های سلامت، کاهش کیفیت زندگی و افزایش خطر مرگ در سنین پایین در ارتباط است که نمایه توده بدنی بالاتر از30 و یا بیشتر تعریف می شود.

از آنجا که بروز چاقی در دوران کودکی می تواند منجر به بروز چاقی و بیماری های مزمن در بزرگسالی شود، کنترل و پیشگیری از آن در سنین کودکی اهمیت ویژه ای دارد؛ مدیریت چاقی و اضافه وزن در کودکان نیازمند همراهی و همکاری خانواده و بررسی و اصلاح الگوی غذایی کودکان است؛ مصرف میان وعده های ناسالم و تنقلات می تواند نقش مهمی در ایجاد چاقی در کودکان داشته باشد.

از جمله راهکارهای پیشگیری از چاقی، عبارت است از:

1- مصرف مواد غذایی پرچرب و سرخ کرده را محدود کنیم.

2- هنگام غذا خوردن از تماشای تلویزیون خودداری کنیم.

3- از شیر و لبنیات کم چرب به جای انواع شیرهای طعم دار استفاده کنیم.

4- غذا به کودکان در ظرف های کوچک تری داده شود.

5- مصرف غذاهای آماده و سوسیس و کالباس را محدود کنیم.

6- میان وعده های غذایی سالم مصرف کنیم.

7- انجام تمرینات ورزشی و فعالیت بدنی را فراموش نکنیم.

«یلدا مرتضوی» مسوول واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بختگان

 
  • گروه خبری : اخبار,پیام سلامت
  • کد خبری : 26355
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید